Mitsotakis: Grécko je vo vojne s lesnými požiarmi

24.07.2023 Celý región

Atény 24. júla (TASR) - Grécko je "vo vojne" s lesnými požiarmi, uviedol v pondelok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Ničivé požiare v tejto juhoeurópskej krajine viedli k evakuácii tisícov ľudí vrátane turistov. TASR správu prevzala z agentúr DPA a AFP.

Situácia, v ktorej sa Grécko ocitlo, je podľa Mitsotakisa spôsobená zmenou klímy. Grécky premiér zároveň poďakoval všetkým, ktorí v uplynulých dňoch pomáhali s hasením požiarov naprieč krajinou.

"Sme vo vojne a zameriavame sa výlučne na front požiarov," povedal Mitsotakis v parlamente. Upozornil, že krajinu čakajú "ďalšie tri náročné dni", kým sa podľa predpovedí meteorológov mierne ochladí.

Najintenzívnejší požiar sužuje ostrov Rodos, podľa premiéra poškodil zhruba desať percent tamojších hotelov. Z najviac zasiahnutých oblastí na Rodose úrady cez víkend evakuovali 19.000 osôb, medzi ktorými boli aj slovenskí a českí turisti. Pri hasení požiarov pomáhajú v Grécku aj hasiči z krajín EÚ vrátane Slovenska.

Na gréckom území horelo v noci na pondelok celkovo 82 lesných požiarov. Až 64 z nich vypuklo v nedeľu, ktorá bola v Grécku doteraz najteplejším dňom tohto leta.

Lesné požiare trápia aj ostrov Korfu, tamojšie úrady museli evakuovať takmer 2466 ľudí. V jednom z preventívne evakuovaných hotelov na ostrove Korfu, kde sa taktiež začal šíriť požiar, boli aj Slováci, priblížil prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkes. Všetci sú podľa neho v poriadku a po upokojení situácie sa spolu s ďalšími klientmi mohli opätovne vrátiť do ubytovania.

Veľvyslanectvo SR v Aténach v pondelok upozornilo slovenských občanov v evakuovaných oblastiach, aby sa riadili pokynmi miestnych úradov, bezpečnostných a záchranných zložiek.
 

Vyberte región